Το λίκνο του ανθρώπου είναι η Αφρική, η κοιτίδα όλης της ανθρωπότητας. Η γεωγραφική θέση της κοιτίδας διαδραμάτισε και κεντρικό ρόλο στη γεωγραφική εξάπλωση αλλά και αργότερα στην πολιτισμική γεωγραφική εξάπλωση της ανθρωπότητας. Οι πρώτες πολιτισμικές δραστηριότητες του ανθρώπου, μετά την αγροτική επανάσταση, έγιναν σε γεωγραφική συσχέτιση με τη θέση της κοιτίδας, σε αλληλεπίδραση με τη γεωγραφία των ευρύτερων περιοχών. Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τα γεωγραφικά περάσματα και σταυροδρόμια, με πιο έντονη, μεγαλύτερη κοινωνική, χρονική και ποσοτική αλληλεπίδραση πληθυσμών, για την έξοδο στον υπόλοιπο κόσμο από την Αφρική, σε συνδυασμό με τη μορφολογία της γεωγραφίας.
Οι πρώτες πολιτισμικές δραστηριότητες του ανθρώπου, μετά την αγροτική επανάσταση, έγιναν σε γεωγραφικά περάσματα, γύρω από ποτάμια, με νερό και έδαφος κατάλληλο για καλλιέργεια. Όπως συνέβη στη Μεσοποταμία, που βρίσκεται κοντά στην έξοδο από την κοιτίδα, στους ποταμούς Τίγρη και Ευφράτη, στις κοιλάδες των δύο ποταμών, όπου παρουσιάστηκαν οι πρώτες πολιτισμικές δραστηριότητες στην ιστορία του ανθρώπου. Όπως επίσης ακριβώς στο σημείο εξόδου από την κοιτίδα στην Αίγυπτο και στον ποταμό Νείλο. Σε λίγο μεγαλύτερη απόσταση, από το σημείο εξόδου της κοιτίδας, στο γεωγραφικό πέρασμα της Ινδίας, στην κοιλάδα του Ινδού ποταμού. Στη συνέχεια, πιο πέρα ακόμα, από το σημείο εξόδου της κοιτίδας, στο γεωγραφικό πέρασμα της Κίνας, στην κοιλάδα του Κίτρινου ποταμού. Ακόμα πολιτισμική δραστηριότητα αναπτύχθηκε στη Μέση Ανατολή, στην έξοδο πάλι από την κοιτίδα και στην Μεσόγειο Θάλασσα, ακριβώς πάνω από την κοιτίδα. Ο σημερινός ελλαδικός γεωγραφικός χώρος, ήταν η είσοδος και το γεωγραφικό πέρασμα για τη σημερινή Ευρώπη από την έξοδο της Αφρικής, βρίσκεται στη Μεσόγειο Θάλασσα, με κατάλληλη γεωγραφία, μορφολογία, εύκρατο κλίμα, πρόσφορες συνθήκες ώστε να αναπτυχθούν και οι πρώτες πολιτισμικές δραστηριότητες στην Ευρώπη. Στη συνέχεια αναδείχθηκε ο σημερινός ιταλικός γεωγραφικός χώρος, ο επόμενος γεωγραφικά από την έξοδο της κοιτίδας στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο Θάλασσα που με τη θέση της, τη γενικότερη μορφολογία της και το εύκρατό της κλίμα αποτέλεσε πρόσφορο χώρο πολιτισμικής ανάπτυξης. Στο κέντρο της Μεσογείου, η μεσαία χερσόνησος, κατάλληλη γεωγραφία, ώστε να αναπτυχθούν πολιτισμικές δραστηριότητες και στην πορεία να εξελιχθούν στην πρώτη αυτοκρατορία που εκτείνεται στη σημερινή ευρωπαϊκή επικράτεια.
Οι πρώτες πολιτισμικές δραστηριότητες του ανθρώπου έγιναν, σε σχέση με τη γεωγραφική θέση της κοιτίδας του της Αφρικής, τα γεωγραφικά περάσματα με μεγαλύτερη χρονική, ποσοτική, κοινωνική αλληλεπίδραση πληθυσμών και στους κατάλληλους γεωγραφικούς τόπους. Η γεωγραφική θέση της κοιτίδας της Αφρικής, σε συνδυασμό με τη γεωγραφία της ευρύτερης περιοχής, είναι που καθόρισε τις πρώτες πολιτισμικές δραστηριότητες της ανθρωπότητας. Η πολιτισμική ιστορία είναι ο άνθρωπος, το ανθρώπινο είδος, σε αλληλεπίδραση με τη γεωγραφία. Η γεωγραφία είναι που καθόρισε την πολιτισμική πορεία του ανθρώπου και τη γενικότερη ανθρώπινη εξέλιξη.
Bente
Αυτό που καθορίζει την εξέλιξη του ανθρώπου είναι το κλίμα και η μορφολογία του εδάφους τα οποία εξαρτώνται από την Γεωλογία και την δυναμική της εξέλιξη.